Mi lesz a hazai lakásállománnyal ilyen energiaárak mellett?

Ha valaki rezsicsökkentési célból tervez felújítani, a legjobb, amit tehet, ha a hőszigeteléssel kezdi. Egy lakás energiafelhasználásának 71 százalékát a fűtés teszi ki, így egyáltalán nem mindegy, milyen a lakás szigetelése. Emellett viszont a belső hőmérséklet is számít, ha 1 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, azzal 1-3 százalékos rezsicsökkentés érhető el. Bár Magyarországon nem számottevő a légkondik használata, az Egyesült Államokban hasonló éghajlaton az épületek hűtése 12 százalékot tesz ki a teljes energiafelhasználásból. Éppen ezért az épület megfelelő árnyékolásával is sokat tehetünk az energiafelhasználás csökkentéséért. A fentiek mellett viszont az okosotthonos kialakítás is hozzájárul az energiafelhasználás optimalizálásához, egy ilyen rendszernek a kialakítása 8-9 ezer forint körül alakul négyzetméterenként – mondta el Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója a Lakáskiállítás Megújuló Energia Workshopján. Ezt követően a szakértők arról beszéltek, hogy milyen hatással lesznek a megemelkedett energiaárak a lakosság életére.

Portfolio | szeptember 27. 15:09

A főváros egyik legnagyobb lakásfejlesztése épül Újbuda déli részén, ahol az Atenor a következő években egy 8,2 hektáros területen, összesen 900 lakást tervez megvalósítani. A Lake 11 projektben lévő lakások érdekessége, hogy gázkitettség nélkül, kizárólag geotermikus fűtés mellett valósulnak meg. A lakásokhoz a felszín alatti és felszíni beállók is tartoznak majd, melyeket elektromos járművek töltésére alkalmas egységekkel szerelnek fel. A fejlesztő emellett a közeli tó rendbetételét is fontosnak tartja, melyre összesen 1,35 millió eurót tervez elkölteni – mondta el Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletágának értékesítési menedzsere. Bár az energiahatékonyság most a legfontosabb téma, a Metrodom társasházaiban a lakóközösség és a közösségi terek megoszlása is legalább ilyen fontos – emelte ki Kígyósi András, a Metrodom Kutatási és Elemzési Központjának vezetője. A kormány tervei között szerepel, hogy a hazai áramellátás mintegy fele atomenergiából, fele pedig napelemekből származzon, aminek a jelentősége abban áll, hogy jelenleg az ország villamosenergia-fogyasztása 30 százalékban importból származik. Az energiaellátás mellett viszont az épületek szigetelése is sokat számít,

“Belgiumban az épületek átlagosan hatodannyi energiát használnak, mint Magyarországon.”

– mondta el „Budapest Nappal Hajtva című előadásában Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, aki Budapest napelemfelhasználási lehetőségeiről is beszélt.

Ha a technológia rendelkezésre áll, miért nem használnak a fejlesztések során több bio és öko alapanyagot? Az árakkal magyarázható mindez?

Nem az ár az elsődleges, ha egy teljes házat bio alapanyagból építenénk fel, mindössze 12-20 százalékkal lenne drágább. Főként a szabályozás miatt van, hogy nálunk ez még gyerekcipőben jár, mivel nálunk a tulajdonláson van a hangsúly, nem a bérlésen. A házak energiatermelésének kérdésével azonban már a főépítész is foglalkozik, ami biztató a jövőre nézve – mondta el Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat elnöke.

Részlegesen mi is használunk ilyen alapanyagokat, de ennél árnyaltabb a kép. Tény, hogy szabályozásbeli hiányosságok is vannak, de 10-20 százalékos árkülönbség egy fejlesztésnél nagyon sok tud lenni – hangsúlyozta Szörcsök Gabriella.

Milyen különbségek figyelhetők meg a különböző kategóriájú házak energiafogyasztásában?

Pár év múlva biztosan meg fogja érni a passzív házak fejlesztése és ehhez a válság is hozzájárul, ezt a háborútól függetlenül is leköveti a szabályozó környezet. Az energiaárak kapcsán a helyzet sokkal rosszabb lesz rövidtávon, hosszútávon mérséklődhetnek az energiaárak. A mi épületeinkben a támogatott sávon belül lehet maradni, de

“országos szinten az állomány mindössze 6-7 százaléka van CC alatt, a CC mintegy 20 százalék, a többi ennél rosszabb.”

Egy BB-s lakás mintegy 20 százalékkal olcsóbban üzemeltethető, mint egy CC-s, az FF-hez képest viszont egy AA-s mindössze negyedakkora költséggel működtethető – mondta el Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója.

Az állam szerepe is nagyon fontos, a támogatásokba integrálni kell a fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontokat – hívta fel a figyelmet Kárpáti József.

Egy ideje CC-s minősítés a minimum, már nem épülnek energiafaló házak. Mi idén adtuk át az utolsó BB-s házunkat, ezután a Metrodomnál csak AA-s fog épülni, 3-4-5 év múlva pedig a jelenlegi árak mellett már a passzívház is elterjedhet – hangsúlyozta Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója, aki hozzátette, hogy egy BB-s lakásnál a mostani rezsiárak mellett is havonta legfeljebb néhány ezer forintos emelkedés jöhet.

Kiss Ernő a vevőknek szóló támogatási formákban látja a segítséget, az MNB zöld hitelének újraindulása kiemelten fontos lehet.

A nem geotermikus energiával működő házak üzemeltetése mintegy 20 százalékkal drágább geotermikus társaikhoz képest – tette hozzá Szörcsök Gabriella.

Felújítás során hova érdemes fókuszálni?

Hőszigeteléssel kell kezdeni, majd jöhet a fűtésszabályozás, ezt követően a helyiségenkénti szabályozás, időprogramozás, majd a használati melegvíz és árnyékolás – mondta el Rónai Balázs.

Itthon nincs energiatanácsadás, így elsőként termográfiai fotót kell készíteni, fel kell mérni a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozta Kárpáti József.

A hőszigetelés az első, de ez nem elég, átgondolt tervre van szükség. A konvektorokat le kell cserélni, ami split klímával helyettesíthető. Ehhez nyilván lehet napelemet használni, de a legfontosabb, hogy csak megtervezett projekteket hajtsunk végre – tette hozzá Kiss Ernő.

Címlapkép forrása: Kaiser Ákos

Válassz elsőként a Lake11 Home & Park lakáskínálatából és foglald le leendő otthonodat most bevezető kedvezményekkel!

Ajánlatkérés