Hírek

Kertes ház kontra lakás

Rekordot döntött a magyarországi költözések száma a tavalyi évben: 307 ezren változtattak lakhelyet egy év alatt a KSH adatai szerint. A főleg vidékre, agglomerációba költözési hullám fellendülését a kibővített otthonteremtési támogatások is elősegíthették, idén azonban más tényezők alakítják majd a piacot: az energiaválság hatására ugyanis felértékelődnek az olcsón fenntartható, energiahatékony, új építésű ingatlanok!

Vidékről városba, kertesből lakásba

2022. november 21. Hol éri meg igazán letelepedni az energiaválság közepette? Rekordot döntött a magyarországi költözések száma a tavalyi évben: 307 ezren változtattak lakhelyet egy év alatt a KSH adatai szerint. A főleg vidékre, agglomerációba költözési hullám fellendülését a kibővített otthonteremtési támogatások is elősegíthették, idén azonban más tényezők alakítják majd az ingatlanpiacot: a jelen pillanatban […]

Kettészakad az ingatlanpiac: az energetikailag hatékony lakásokat keresik majd a vevők

Az elmúlt pár év városi életére és az ingatlanpiacra két tényező hatott a legintenzívebben. Az egyik a Covid-járvány volt, amely megnövelte az igényt arra, hogy tágasabb lakásokban, zöldebb környezetben lakjunk, hogy a lakásunkhoz tartozzon legalább egy erkély vagy terasz, a másik – jelen pillanatban is zajló – meghatározó folyamat pedig az energiaválság, amely alapjaiban rendezi át a lakáspiacot, hiszen felértékelődnek az olcsón fenntartható, energiahatékony ingatlanok.

Mi lesz a hazai lakásállománnyal ilyen energiaárak mellett?

Ha valaki rezsicsökkentési célból tervez felújítani, a legjobb, amit tehet, ha a hőszigeteléssel kezdi. Egy lakás energiafelhasználásának 71 százalékát a fűtés teszi ki, így egyáltalán nem mindegy, milyen a lakás szigetelése. Emellett viszont a belső hőmérséklet is számít, ha 1 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, azzal 1-3 százalékos rezsicsökkentés érhető el. Bár Magyarországon nem számottevő a légkondik használata, az Egyesült Államokban hasonló éghajlaton az épületek hűtése 12 százalékot tesz ki a teljes energiafelhasználásból. Éppen ezért az épület megfelelő árnyékolásával is sokat tehetünk az energiafelhasználás csökkentéséért. A fentiek mellett viszont az okosotthonos kialakítás is hozzájárul az energiafelhasználás optimalizálásához, egy ilyen rendszernek a kialakítása 8-9 ezer forint körül alakul négyzetméterenként – mondta el Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója a Lakáskiállítás Megújuló Energia Workshopján. Ezt követően a szakértők arról beszéltek, hogy milyen hatással lesznek a megemelkedett energiaárak a lakosság életére.

Sosem lesz itt gáz!

Még soha nem volt olyan nagy hatással a lakáspiacra egy kormányzati bejelentés, mint a rezsicsökkentés szabályainak módosítása, amitől egy csapásra brutálisan felértékelődtek az olcsón fenntartható, alacsony rezsi költségű ingatlanok. Szerződéskötés előtt vevő és bérlő esetében egyaránt első számú kérdéssé vált a várható rezsi összege. Irányt váltott a kereslet az új energiaáraktól Hatalmas helyzeti előnybe kerültek […]

Brutális beépítés: több zöldre vágynak a régi és az új XI. kerületiek

Harminckét lakópark épült fel a kilencvenes évektől napjainkig a XI. kerületben, Budapest legnépesebb városrészében, ahol a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek többsége is található. A lakásépítési boom miatt a régi és az új lakók is berzenkednek, az önkormányzat viszont eszköztelen, noha a lakossággal egyetértve szellősebb beépítést és több zöldet írna elő a fejlesztőknek.

Letették az Atenor 900 lakásos lakóparkjának alapkövét

Fenntartható lakópark építésével teszi le névjegyét a magyar lakáspiacon a belga Atenor. A nemzetközi ingatlanfejlesztő átgondolt tervezés után indította el a XI. kerületi Kánai-tó partján a 900 lakásos Lake 11 Home&Park megvalósítását. A zöldövezeti és zöld építészeti megoldásokkal épülő lakópark alapkövét Dr. László Imre, Újbuda polgármestere és Borbély Zoltán, az Atenor Hungary Kft. ügyvezető igazgatója helyezte el ünnepélyes keretek között szeptember 13-án kedden.